Įžanga
Cinamono aromatas ir skonis pažįstamas daugeliui – jis suteikia šilumos, jaukumo ir egzotikos. Tačiau retas susimąsto, kad šis prieskonis turi daugiau kaip 4000 metų istoriją, buvo naudojamas kaip vaistas, kvapas, kosmetika, valiuta ir net aukojimo priemonė. Cinamonas yra vienas seniausių prieskonių žmonijos kultūroje, o jo kelias – nuo tropinių miškų iki mūsų virtuvės – kupinas istorinių intrigų ir geografinių atradimų.
Kilmė
Cinamono medis priklauso laurinių (Lauraceae) šeimai ir natūraliai auga tropinėse Azijos vietovėse. Šiandien jis daugiausiai auginamas:
Šri Lankoje (Ceylon – tikrojo cinamono tėvynėje)
Pietų Indijoje
Indonezijoje
Vietname
Kinijoje
Madagaskare
Brazilijoje (pastaraisiais dešimtmečiais – plantacijos plečiasi)
Jį išgauna nupjaunant jaunus ūglius ir nulupant vidinę žievę, kuri džiūdama susisuka į žinomas lazdelės formos juosteles
1. Ceilono cinamonas (Cinnamomum verum, C. zeylanicum)
Kilęs iš Šri Lankos
Švelnaus, saldaus, subtilaus skonio
Lazdelės daugiasluoksnės, plonos, lengvai lūžtančios
Turi labai mažai kumarino – saugesnis dažnam vartojimui
Brangesnis ir laikomas aukščiausios kokybės
2. Kasija (Cassia)
Apima kelias artimas rūšis:
C. cassia (Kinietiškas)
C. burmannii (Indonezietiškas)
C. loureiroi (Vietnamo)
Ypatybės:
Intensyvesnis, aštresnis skonis
Lazdelės storos ir kietos
Dažniausiai randamas prekybos centruose
Turi daugiau kumarino – vartoti reikėtų saikingiau
Istorija
Senovės civilizacijos
Egiptiečiai (2000 m. pr. Kr.) naudojo cinamoną balzamavimui, smilkalams ir kaip brangų kvapnų aliejų
Senovės Kinijoje medicininiuose rankraščiuose minimas jau daugiau kaip 2500 metų
Biblijoje įvardijamas kaip šventas aliejus
Viduramžiai
Viduramžiais Europoje jisai buvo be galo vertingas, net prilygstantis auksui. Jį gabenti buvo sudėtinga, keliai nesaugūs, todėl jisai tapo prabangos ir statuso simboliu
Kolonijų laikotarpis
Cinamono prekybą kontroliavo:
Portugalai (XV–XVI a.)
vėliau olandai
galiausiai britai, kurie užvaldė Šri Lankos plantacijas
Konkurencija buvo tokia arši, kad ne dėl jo kartą kilo karai
Šiuolaikinė era
Tik 19 a. pradėjo pigti, kai buvo pradėtas auginti ir kitose šalyse, o ne tik Šri Lankoje. Dabar jį rasti lengva, tačiau tikrasis ceilono cinamonas išlieka daug retesnis
Botaninės savybės
Cinamono medis
Daugiametis visžalis medis, gamtoje gali užaugti iki 10–15 metrų
Lapai tamsiai žali, blizgūs, jaunystėje paraudę
Žiedai smulkūs, gelsvai balti, kvapas intensyvus ir specifinis
Vaisiai – maži juodi uogų tipo vaisiai
Žievė – pagrindinis prieskonis
Cinamono žievė išgaunama:
Nupjaunant jaunus ūglius (2–3 metų)
Nulupant išorinę žievę
Atsargiai pašalinant vidinę žievę, kuri naudojama kaip prieskonis
Džiovinant, kol susisuka į vamzdelius – „lazdeles“
Cheminė sudėtis ir biologiškai aktyvūs junginiai
Yra turtingas veikliųjų medžiagų:
Cinamaldehidas – suteikia kvapą, turi antibakterinių, priešgrybelinių savybių
Eugenolis – ypač cejlono cinamone; skatina raminantį poveikį
Proantocianidinai – stiprūs antioksidantai
Kumarinas – dideliais kiekiais gali būti kenksmingas kepenims (daugiausia kasijoje)
Polifenoliniai junginiai, kurie gali padėti reguliuoti cukraus kiekį
Panaudojimas
Kulinarija
Jo universalumas leidžia jį naudoti:
Desertams ir kepiniams (pyragai, bandelės, sausainiai, košės)
Gėrimams (kavai, arbatai, kakavai, glintveinui)
Troškiniams, kariams, sriuboms
Ryžių, bulvių, mėsos patiekalams
Konservavimui ir marinavimui
Rytų virtuvėje dažnai derinamas su kuminu, gvazdikėliais, kardamonu ir muskatu.
Kosmetika ir parfumerija
Naudojamas:
kvepaluose šiltoms rytietiškoms natoms
masažo aliejuose
natūralios kosmetikos gaminiuose
dantų pastose ir burnos skalavimo skysčiuose
Medicininis ir terapinis naudojimas
Tradicinėse medicinose laikomas šildančiu, kraujotaką gerinančiu prieskoniu
Nauda sveikatai
1. Antioksidantinis poveikis
Turi daug antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso
2. Priešuždegiminės savybės
Cinamaldehidas gali mažinti uždegimo procesus
3. Cukraus reguliavimas
Kai kurie tyrimai rodo, kad cinamonas gali:
padidinti ląstelių jautrumą insulinui
padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje
4. Širdies ir kraujagyslių sistema
Gali padėti:
mažinti blogojo cholesterolio (LDL) lygį
gerinti kraujotaką
5. Antimikrobinės savybės
Veikia prieš:
bakterijas
grybus
mieles (pvz., Candida)
6. Virškinimas
Gali padėti mažinti:
pilvo pūtimą,
virškinimo sutrikimus,
spazmus.
Svarbu: vartoti saikingai, ypač kasiją, dėl kumarino kiekio. Nėščioms moterims ir žmonėms su kepenų ligomis patartina pasitarti su gydytoju.
Auginimas
Cinamoną įmanoma auginti ir Lietuvos sąlygomis – vazone, šiltnamyje ar oranžerijoje.
Auginimo reikalavimai
1. Šviesa
Ryški, išsklaidyta
Vengti kaitrios vidurdienio saulės
2. Temperatūra
Idealus diapazonas: +20–30 °C.
Niekada ne žemiau +10 °C.
3. Oro drėgmė
Mėgsta didelę drėgmę (60–80 %)
Rekomenduojama purkšti lapus
4. Dirvožemis
Lengvas, pralaidus
Tinka mišinys su durpėmis, smėliu, žieve
pH – nuo silpnai rūgštaus iki neutralaus
5. Laistymas
Laikyti dirvą drėgną, bet ne šlapią
Perlaistymas gali sukelti šaknų puvinį
6. Tręšimas
Pavasarį–vasarą tręšti kas 2–3 savaites tropiniams augalams skirtomis kompleksinėmis trąšomis
7. Persodinimas
Kas 2 metus į kiek didesnį vazoną
Jauni augalai auga lėčiau, bet stabiliai
8. Genėjimas
Atliekamas pavasarį
Skatina tankesnį augimą
Norint išgauti žievę, naudojamos jaunos šakos, nupjaunamos 2–3 metų amžiaus
Cinamono lazdelės
Cinamono lazdelės – tai natūraliai susisukusios cinamono medžio vidinės žievės juostelės, kurios savo forma primena plonus, kvapnius vamzdelius. Džiūdamos jos įgauna charakteringą spiralę ir išlaiko daugiau aromatinių medžiagų nei malti milteliai, todėl dažnai naudojamos aukštesnės kokybės kulinarijoje, arbatai, gėrimams ir natūraliai aromaterapijai
Ceilono cinamono lazdelės yra plonos, daugiasluoksnės ir lengvai lūžtančios, pasižyminčios švelniu, saldžiu aromatu. Tuo tarpu kasijos lazdelės būna storesnės, tamsesnės ir kietesnės, jų skonis – intensyvesnis, šiek tiek aštresnis. Lazdelės gali būti kelis kartus naudojamos karštuose gėrimuose – tereikia jas gerai išdžiovinti. Tai ilgaamžiškiausia cinamono forma, kuri tinkamai laikoma gali išlaikyti savo kvapą ir savybes net 3–4 metus.
Kaip iš cinamono medžio išgaunamas prieskonis
Nupjaunamas ūglis.
Pašalinama išorinė žievė.
Vidinė žievė supjaustoma juostelėmis.
Juostelės džiovinamos.
Jos susisuka į klasikines lazdelės formos spiralės.
Saugojimas
Lazdelės gali išlikti aromatingos iki 3–4 metų.
Milteliai išlaiko kokybę 6–12 mėn.
Saugoti sandariame inde, tamsioje ir vėsioje vietoje.
Įdomiausi faktai
Šri Lanka vis dar tiekia apie 80–90 % tikrojo ceilono cinamono
Viduramžiais buvo tikima, kad jisai auga slaptose, saugomose vietose, kurias prižiūri mitinės gyvatės
Cinamono kvapas siejamas su šiluma, todėl įtraukiamas į aromaterapijoje naudojamas žiemos ir rudens kompozicijas
Kasijos cinamonas iš tikrųjų yra genetiniu požiūriu kitokia rūšis nei tikrasis
Išvada
Cinamonas – tai daugiau nei tik prieskonis. Tai augalas, kurio istorija siejasi su seniausiomis civilizacijomis, kurį vertino karaliai, pirkliai, gydytojai ir parfumeriai. Šiandien jisai yra lengvai prieinamas, tačiau tikrasis ceilono cinamonas vis dar išlaiko savo išskirtinumą. Be nuostabaus skonio ir aromato, turi daug sveikatai naudingų savybių ir gali būti sėkmingai auginamas net ir namuose





