Midus – tai tradicinis alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant medų su vandeniu. Į mišinį dažnai dedama ir prieskonių, vaistažolių ar vaisių, kurie praturtina skonį ir aromatą. Yra vienas seniausių žinomų alkoholinių gėrimų pasaulyje ir dažnai vadinamas „dievų gėrimu“. Graikai midų apibūdindavo kaip „dievų nektarą“, o vikingai savo epochoje mėgaudavosi midumi vėsiomis naktimis
Midaus istorija ir kilmė
Archeologiniai radiniai rodo, kad galėjo jisai būti gaminamas net prieš 20000 metų, o jo sugebėjimas peržengti kultūrines ir geografinės ribas liudija, kaip giliai jis įsikūrė žmonių tradicijose
Midus buvo žinomas ir mėgstamas nuo senų laikų
Jo kilmė siejama su senovės civilizacijomis, tokiomis kaip egiptiečių, graikų ir romėnų kultūros, kur buvo laikomas dievų gėrimu ir naudojamas įvairiose ritualinėse ceremonijose
Senovės egiptiečiai midų vartodavo kaip šventinį gėrimą, dažnai pateikdami jį kaip dovaną dievams
Graikų mitologijoje buvo laikomas Amžinybės gėrimu, kurį gėrė dievai, suteikdami jiems nepaprastų savybių
Romėnai taip pat naudojo midų įvairiose socialinėse ir religinėse šventėse, o ši praktika prisidėjo prie gėrimo išpopuliarinimo visoje Europoje
Europoje buvo populiarus tarp aristokratų. Viduramžiais pradėjo plisti po visą Europą, tapdamas neatsiejama įvairių kultūrų ir buities dalimi
Skandinavijoje buvo svarbi šventinio gyvenimo dalis. Gėrimo gaminimo procesas kito ir tobulėjo, suteikdamas įvairių skonių ir stilių, kurie šiandien gelbėja midų nuo užmiršimo
Kas yra midaus vynas?
Tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš medaus. Žodis kilęs iš anglų kalbos žodžio, kuris reiškia „fermentuotas medaus gėrimas“. Nors dažnai jis dar vadinamas ir „medaus vynu“, iš tikrųjų nelaikomas vynu
Yra daugybė įvairių midaus rūšių ir skonių. Kai kurios midaus rūšys - ciseris ir melomelis - gaminamos iš medaus ir vaisių mišinio. Yra ir midaus vyno rūšių, kuriose naudojami apyniai arba miežiai, pavyzdžiui, braggot. Galima netgi rasti midaus, kur naudojamos gėlės, kurios suteikia gėrimui ypatingą skonį
Medaus mėnuo
Nuo seno buvo populiarus medaus vartojimo būdas. Tiesą sakant, žodis „medaus mėnuo“ gavo pavadinimą iš tradicijų, susijusių su midumi. Buvo įprasta, kad jaunavedžiai po vestuvių gerdavo midų, tikėdamiesi, kad tai padidins palikuonių susilaukimo tikimybę
Kokios yra midaus rūšys?
Viena iš priežasčių, kodėl jisai tokį ilgą laiką populiarus ir yra dar vertinamas, yra ta, kad galima jį parinkti iš daugybės rūšių. Kai kurios midaus rūšys:
Įprastas: tai paprastas tipas, kur gamybai nenaudojami papildomi ingredientai. Jo skoniai gali skirtis priklausomai nuo naudojamo medaus rūšies
Putojantis: šis yra gazuotas, kurio efektas pasiekiamas kondicionuojant butelį, kuriame jis yra laikomas
Hidromelis: lengvesnis midaus variantas, nes jis yra skiedžiamas, todėl savyje turi mažesnį alkoholio kiekį
Trumpai brandintas: šio midaus gaminimas trunka mažiausiai septynis mėnesius
Bochet: ypatinga midaus rūšis, kada medus dar karamelizuojamas arba deginamas prieš fermentaciją
Ilgai brandintas: šio tipo turi būti fermentuojamas ir brandinamas metų metus
Capsicumelis: aštraus skonio, kurį gaminant dedama čili pipirų, kas skonį padaro saldų su pipirų aštrumu
Juodasis: pagamintas iš juodųjų serbentų - tamsios spalvos sausas midus
Metheglin: buvo kalbama apie šį midų kaip užpiltą įvairiomis žolelėmis bei prieskoniais, tačiau dabar jis dažnai siejamas su bet kokiu prieskoniuotu midumi
Čiobrelių: su čiobreliais buvo labai mėgstamas Romoje. Šis midus buvo naudojamas ir maistui, ir medicinos reikmėms
Midaus gamyba
Gamyba yra ilgas ir kruopštus procesas, kuris prasideda nuo pagrindinių ingredientų pasirinkimo. Šis gėrimas tradiciškai gaminamas iš trijų pagrindinių komponentų: medaus, vandens ir mielių
Medus teikia natūralų saldumą
Skirtingų rūšių medus gali įtakoti galutinį gėrimo skonį ir aromatą. Anyžių medaus skonis ir kvapas bus kitoks nei avietinio medaus. Tai ne tik saldiklis, bet ir gamtos dovana, kupina vitaminų, mineralų bei gydomųjų savybių, saldina ne tik maistą, bet ir kasdienybę – natūraliai, sveikai ir skaniai
Vanduo irgi svarbus
Jis turi būti kuo švaresnis, kad neiškreiptų natūralaus medaus skonio. Distiliuotas arba filtruotas vanduo yra geriausias pasirinkimas, nes jis padeda išryškinti rafinuotas midaus savybes
Mielės, trečias komponentas
Midaus mielės – tai specialios mielių kultūros, naudojamos fermentuojant medų į midų. Jos paverčia meduje esantį cukrų į alkoholį ir anglies dioksidą, taip sukurdamos natūralų fermentuotą gėrimą. Nors galima naudoti ir universalias vyno mieles, midaus gamybai dažnai pasirenkamos mielės, kurios geriau toleruoja aukštą cukraus kiekį, lėtesnę fermentaciją ir suteikia subtilesnį skonį bei aromatą
Midaus gamybos procesas
Midaus gamyba – tai natūralus fermentacijos procesas, kurio metu meduje esantys cukrūs, padedant mielėms, paverčiami į alkoholį. Gaminant midų, svarbiausia yra švara, kokybiški ingredientai ir kantrybė
Gamybos procesas prasideda sumaišant medų su vandeniu ir mielėmis, o vėliau šis mišinys fermentuojamas tam tikrą laiką, paprastai nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Fermentacijos metu mielės maitinasi meduje esančiu cukrumi, taip sukurdamos alkoholį ir anglies dioksidą
Medaus ir vandens maišymas - Medus atskiedžiamas vandeniu (santykis dažniausiai 1:3 ar 1:4), kad būtų tinkamas fermentacijai
Mielių įdėjimas – Į mišinį įberiamos specialios midaus arba vyno mielės, kurios pradeda fermentacijos procesą
Fermentacija – Mišinys laikomas sandariame inde su oro išleidimo vožtuvu. Fermentacija trunka nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, priklausomai nuo temperatūros ir recepto
Nuskaidrinimas ir brandinimas – Po aktyvios fermentacijos perkošiamas (nuimamas nuo nuosėdų). Brandinamas kelis mėnesius ar net metus, kad skonis susibalansuotų ir išryškėtų aromatai
Išpilstymas – Subrendęs išpilstomas į butelius. Gali būti geriamas iš karto arba toliau brandinamas butelyje
Midus ir jo naudinga sudėtis
Pasižymi ne tik savo unikaliu skoniu, bet ir potencialiomis sveikatos ir grožio savybėmis
Jo sudėtyje gausu naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, kurie gali teigiamai paveikti žmogaus organizmą
Midus gali turėti:
Vitaminų B
Vitaminų C
Kalcio
Magnio
Geležies
Cinko
Tyrimai patvirtina, kad jisai gali veikti kaip natūralus imuniteto stiprintojas. Dėl didelio antioksidantų kiekio jis gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimo procesais organizme. Verta paminėti, kad turi ir probiotinį poveikį, o kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali skatinti gerųjų žarnyno bakterijų augimą
Kaip tinkamai gerti midų, kad atsiskleistų jo skonis ir aromatas:
Temperatūra – svarbi
Saldus – patiekiamas šaltas, ~10–14 °C. Panašiai kaip desertiniai vynai
Sausas ar stiprus (stiprintas) – gali būti geriamas kambario temperatūros (~16–20 °C), kaip konjakas ar portveinas
Karštas – žiemą midų galima šildyti kaip karštą vyną, su cinamonu, gvazdikėliais, apelsinu ar imbieru
Indai – ką naudoti
Taurės: naudokite vyno ar degustacines taureles – ypač jei tai aromatingas, stipresnis midus.
Molio ar medinės taurės: tradicinis pasirinkimas folkloriniams renginiams ar teminėms šventėms
Su kuo derinti?
Gali būti tiek aperityvas, tiek desertinis gėrimas. Štai keletas idėjų:
Saldus – su sūriais, riešutais, šokoladu, obuoliais, džiovintais vaisiais
Sausas – prie žvėrienos, keptos mėsos, rūkytų produktų
Karštas – puikus prie imbierinių sausainių, kalėdinių desertų
Kada gerti?
Per šventes (ypač vestuves, Rasas, Jonines, Kalėdas)
Prie deserto ar vietoje desertinio vyno
Degustacijų metu su medumi, sūriais ar regioniniais patiekalais
Midaus naudojimas Romos medicinoje
Romoje midumi buvo gydomi įvairūs sveikatos negalavimai – nuo vidinių ir gerklės skausmų iki atvirų žaizdų. Romėnai naudodavo midų kaip skausmą malšinančius vaistus ir dėl antibakterinių savybių
Kaip vaistas virškinimui gerinti
Romėnai tikėjo, kad (ypač mulsum) skatina virškinimą
Dažnai buvo duodamas prieš valgį kaip aperityvas – skatina skrandžio sultis
Plinijus Vyresnysis (Naturalis Historia) mini midų kaip naudingą silpnam skrandžiui
Antiseptinės savybės
Midus ir medus buvo naudojami žaizdų gydymui, dėl natūralių antibakterinių savybių
Galeno (garsaus romėnų gydytojo) raštuose randama nurodymų naudoti medaus pagrindu pagamintus tirpalus, tarp jų ir midų, opoms plauti ar uždegimams malšinti
Su vaistažolėmis
Būdavo maišomas su augaliniais ekstraktais, kad pagerintų jų skonį ir padėtų išgauti veikliąsias medžiagas
Pavyzdžiui, su anyžiumi, mėtomis, imbieru, kmynais
Kaip raminamoji ar stiprinanti priemonė
Silpnasis buvo duodamas ligoniams kaip tonizuojantis gėrimas, ypač tiems, kuriems buvo sunku valgyti ar kurie atsigavo po ligos
Dėl savo saldumo ir energinės vertės midus buvo laikytas maistingu ir lengvai įsisavinamu
Medus + vynas = mulsum
Nors mulsum techniškai nėra midus (tai vynas su ištirpintu medumi), jis buvo vartojamas taip pat gydomaisiais tikslais – ypač nuo peršalimo, kosulio, ar gerklės skausmo.
Kartais fermentuodavo ilgiau, kad gautų stipresnį poveikį – tai jau artėja prie midaus
Midus Lietuvoje
1959 metais buvo pradėtas gaminti lietuviškas midus
Aleksandras Sinkevičius užpatentavo būtent lietuvišką midų - 1972 metų lapkričio 11 dieną Lietuviško Stakliškių midaus patentas buvo išduotas Jungtinės Karalystės, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalienės Elžbietos II vardu. A. Sinkevičius sukūrė pramoninę lietuviško midaus gamybos technologiją
Stakliškėse gaminamas turi saugomą geografinę nuorodą ES, o lietuviškas midus laikomas išskirtiniu tautinio paveldo produktu
Midus šiuolaikiniame pasaulyje
Šiandien vėl išgyvena atgimimą. Pasikeitus vartotojų pomėgiams, midus grįžta į gėrimų rinką su naujomis skoninėmis alternatyvomis ir moderniu pateikimu. Tai neabejotinai yra gyvenimo, kultūros ir tradicijų atspindys, saugantis ilgalaikę jo reputaciją ir populiarumą. Kaip ir senovėje, šiandien vis dar turi ypatingą savo vietą ir įvaizdį
Midus vėl populiarėja
Šiandien jisai vartojamas ir kasdienėje aplinkoje, tapdamas alternatyva kitiems alkoholiniams gėrimams, tokiems kaip alus ir vynas. Midaus gamintojai, seni ir nauji, padeda atgaivinti šią gėrimo kultūrą bei tradicijas. Midaus populiarumas gali būti naudojamas kaip pavyzdys, kaip senoviški gėrimai gali prisitaikyti šiuolaikinėje rinkoje
Degustacijose ir festivaliuose
Tampa pagrindiniu elementu įvairiose degustacijose ir renginiuose. Daugelyje šalių organizuojami midaus festivaliai, kuriuose lankytojai gali ragauti įvairių rūšių midaus, susipažinti su gamybos procesais ir netgi dalyvauti gaminimo dirbtuvėse. Tokie renginiai dažnai skatina bendruomenių susibūrimą ir kultūrinius mainus
Midus literatūroje
Midaus gėrimo buvimas literatūroje yra gilus ir ilgalaikis
Beowulfas poemoje jį simbolizuoja kaip bendrystę, šventę ir atlygį
Skandinavų ir kitose mitologijose midus siejamas ir su dievais
Poezijoje tai gėrimas, kuris jį vartojantiems suteikia iškalbos ir išminties
Pabaigai
Midus – tai ne tik gėrimas, bet ir tūkstantmetė tradicija, sauganti istorijos, kultūros ir natūralių skonių paveldą. Nuo senųjų laikų iki šių dienų jis išlieka ypatingas – kaip simbolis šventės, vienybės ir meilės gamtai. Verta jį pažinti ne tik kaip gėrimą, bet ir kaip dalį mūsų kultūros tapatybės