midus maxwell spiced ir honey buteliu

Midus: kas yra tas paslaptingas senovės gėrimas

Midus – tai tradicinis alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant medų su vandeniu. Į mišinį dažnai dedama ir prieskonių, vaistažolių ar vaisių, kurie praturtina skonį ir aromatą. Yra vienas seniausių žinomų alkoholinių gėrimų pasaulyje ir dažnai vadinamas „dievų gėrimu“. Graikai midų apibūdindavo kaip „dievų nektarą“, o vikingai savo epochoje mėgaudavosi midumi vėsiomis naktimis

 

Midaus istorija ir kilmė

Archeologiniai radiniai rodo, kad galėjo jisai būti gaminamas net prieš 20000 metų, o jo sugebėjimas peržengti kultūrines ir geografinės ribas liudija, kaip giliai jis įsikūrė žmonių tradicijose

Midus buvo žinomas ir mėgstamas nuo senų laikų

Jo kilmė siejama su senovės civilizacijomis, tokiomis kaip egiptiečių, graikų ir romėnų kultūros, kur buvo laikomas dievų gėrimu ir naudojamas įvairiose ritualinėse ceremonijose

Senovės egiptiečiai midų vartodavo kaip šventinį gėrimą, dažnai pateikdami jį kaip dovaną dievams

Graikų mitologijoje buvo laikomas Amžinybės gėrimu, kurį gėrė dievai, suteikdami jiems nepaprastų savybių

Romėnai taip pat naudojo midų įvairiose socialinėse ir religinėse šventėse, o ši praktika prisidėjo prie gėrimo išpopuliarinimo visoje Europoje

Europoje buvo populiarus tarp aristokratų. Viduramžiais pradėjo plisti po visą Europą, tapdamas neatsiejama įvairių kultūrų ir buities dalimi

Skandinavijoje buvo svarbi šventinio gyvenimo dalis. Gėrimo gaminimo procesas kito ir tobulėjo, suteikdamas įvairių skonių ir stilių, kurie šiandien gelbėja midų nuo užmiršimo

 

Kas yra midaus vynas?

Tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš medaus. Žodis kilęs iš anglų kalbos žodžio, kuris reiškia „fermentuotas medaus gėrimas“. Nors dažnai jis dar vadinamas ir „medaus vynu“, iš tikrųjų nelaikomas vynu

Yra daugybė įvairių midaus rūšių ir skonių. Kai kurios midaus rūšys - ciseris ir melomelis - gaminamos iš medaus ir vaisių mišinio. Yra ir midaus vyno rūšių, kuriose naudojami apyniai arba miežiai, pavyzdžiui, braggot. Galima netgi rasti midaus, kur naudojamos gėlės, kurios suteikia gėrimui ypatingą skonį

Medaus mėnuo

Nuo seno buvo populiarus medaus vartojimo būdas. Tiesą sakant, žodis „medaus mėnuo“ gavo pavadinimą iš tradicijų, susijusių su midumi. Buvo įprasta, kad jaunavedžiai po vestuvių gerdavo midų, tikėdamiesi, kad tai padidins palikuonių susilaukimo tikimybę

 

Kokios yra midaus rūšys?

Viena iš priežasčių, kodėl jisai tokį ilgą laiką populiarus ir yra dar vertinamas, yra ta, kad galima jį parinkti iš daugybės rūšių. Kai kurios midaus rūšys:

Įprastas: tai paprastas tipas, kur gamybai nenaudojami papildomi ingredientai. Jo skoniai gali skirtis priklausomai nuo naudojamo medaus rūšies

Putojantis: šis yra gazuotas, kurio efektas pasiekiamas kondicionuojant butelį, kuriame jis yra laikomas

Hidromelis: lengvesnis midaus variantas, nes jis yra skiedžiamas, todėl savyje turi mažesnį alkoholio kiekį

Trumpai brandintas: šio midaus gaminimas trunka mažiausiai septynis mėnesius

Bochet: ypatinga midaus rūšis, kada medus dar karamelizuojamas arba deginamas prieš fermentaciją

Ilgai brandintas: šio tipo turi būti fermentuojamas ir brandinamas metų metus

Capsicumelis: aštraus skonio, kurį gaminant dedama čili pipirų, kas skonį padaro saldų su pipirų aštrumu

Juodasis: pagamintas iš juodųjų serbentų - tamsios spalvos sausas midus

Metheglin: buvo kalbama apie šį midų kaip užpiltą įvairiomis žolelėmis bei prieskoniais, tačiau dabar jis dažnai siejamas su bet kokiu prieskoniuotu midumi

Čiobrelių: su čiobreliais buvo labai mėgstamas Romoje. Šis midus buvo naudojamas ir maistui, ir medicinos reikmėms

 

Midaus gamyba

Gamyba yra ilgas ir kruopštus procesas, kuris prasideda nuo pagrindinių ingredientų pasirinkimo. Šis gėrimas tradiciškai gaminamas iš trijų pagrindinių komponentų: medaus, vandens ir mielių

Medus teikia natūralų saldumą

Skirtingų rūšių medus gali įtakoti galutinį gėrimo skonį ir aromatą. Anyžių medaus skonis ir kvapas bus kitoks nei avietinio medaus. Tai ne tik saldiklis, bet ir gamtos dovana, kupina vitaminų, mineralų bei gydomųjų savybių, saldina ne tik maistą, bet ir kasdienybę – natūraliai, sveikai ir skaniai

Vanduo irgi svarbus

Jis turi būti kuo švaresnis, kad neiškreiptų natūralaus medaus skonio. Distiliuotas arba filtruotas vanduo yra geriausias pasirinkimas, nes jis padeda išryškinti rafinuotas midaus savybes

Mielės, trečias komponentas

Midaus mielės – tai specialios mielių kultūros, naudojamos fermentuojant medų į midų. Jos paverčia meduje esantį cukrų į alkoholį ir anglies dioksidą, taip sukurdamos natūralų fermentuotą gėrimą. Nors galima naudoti ir universalias vyno mieles, midaus gamybai dažnai pasirenkamos mielės, kurios geriau toleruoja aukštą cukraus kiekį, lėtesnę fermentaciją ir suteikia subtilesnį skonį bei aromatą

Midaus gamybos procesas

Midaus gamyba – tai natūralus fermentacijos procesas, kurio metu meduje esantys cukrūs, padedant mielėms, paverčiami į alkoholį. Gaminant midų, svarbiausia yra švara, kokybiški ingredientai ir kantrybė

Gamybos procesas prasideda sumaišant medų su vandeniu ir mielėmis, o vėliau šis mišinys fermentuojamas tam tikrą laiką, paprastai nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Fermentacijos metu mielės maitinasi meduje esančiu cukrumi, taip sukurdamos alkoholį ir anglies dioksidą

Medaus ir vandens maišymas - Medus atskiedžiamas vandeniu (santykis dažniausiai 1:3 ar 1:4), kad būtų tinkamas fermentacijai

Mielių įdėjimas – Į mišinį įberiamos specialios midaus arba vyno mielės, kurios pradeda fermentacijos procesą

Fermentacija – Mišinys laikomas sandariame inde su oro išleidimo vožtuvu. Fermentacija trunka nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, priklausomai nuo temperatūros ir recepto

Nuskaidrinimas ir brandinimas – Po aktyvios fermentacijos perkošiamas (nuimamas nuo nuosėdų). Brandinamas kelis mėnesius ar net metus, kad skonis susibalansuotų ir išryškėtų aromatai

Išpilstymas – Subrendęs išpilstomas į butelius. Gali būti geriamas iš karto arba toliau brandinamas butelyje

 

Midus ir jo naudinga sudėtis

Pasižymi ne tik savo unikaliu skoniu, bet ir potencialiomis sveikatos ir grožio savybėmis

Jo sudėtyje gausu naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, kurie gali teigiamai paveikti žmogaus organizmą

Midus gali turėti:

Vitaminų B

Vitaminų C

Kalcio

Magnio

Geležies

Cinko

Tyrimai patvirtina, kad jisai gali veikti kaip natūralus imuniteto stiprintojas. Dėl didelio antioksidantų kiekio jis gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimo procesais organizme. Verta paminėti, kad turi ir probiotinį poveikį, o kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali skatinti gerųjų žarnyno bakterijų augimą

 

Kaip tinkamai gerti midų, kad atsiskleistų jo skonis ir aromatas:

Temperatūra – svarbi

Saldus – patiekiamas šaltas, ~10–14 °C. Panašiai kaip desertiniai vynai

Sausas ar stiprus (stiprintas) – gali būti geriamas kambario temperatūros (~16–20 °C), kaip konjakas ar portveinas

Karštas – žiemą midų galima šildyti kaip karštą vyną, su cinamonu, gvazdikėliais, apelsinu ar imbieru

Indai – ką naudoti

Taurės: naudokite vyno ar degustacines taureles – ypač jei tai aromatingas, stipresnis midus.

Molio ar medinės taurės: tradicinis pasirinkimas folkloriniams renginiams ar teminėms šventėms

Su kuo derinti?

Gali būti tiek aperityvas, tiek desertinis gėrimas. Štai keletas idėjų:

Saldus – su sūriais, riešutais, šokoladu, obuoliais, džiovintais vaisiais

Sausas – prie žvėrienos, keptos mėsos, rūkytų produktų

Karštas – puikus prie imbierinių sausainių, kalėdinių desertų

Kada gerti?

Per šventes (ypač vestuves, Rasas, Jonines, Kalėdas)

Prie deserto ar vietoje desertinio vyno

Degustacijų metu su medumi, sūriais ar regioniniais patiekalais

 

Midaus naudojimas Romos medicinoje

Romoje midumi buvo gydomi įvairūs sveikatos negalavimai – nuo ​​vidinių ir gerklės skausmų iki atvirų žaizdų. Romėnai naudodavo midų kaip skausmą malšinančius vaistus ir dėl antibakterinių savybių

Kaip vaistas virškinimui gerinti

Romėnai tikėjo, kad (ypač mulsum) skatina virškinimą

Dažnai buvo duodamas prieš valgį kaip aperityvas – skatina skrandžio sultis

Plinijus Vyresnysis (Naturalis Historia) mini midų kaip naudingą silpnam skrandžiui

Antiseptinės savybės

Midus ir medus buvo naudojami žaizdų gydymui, dėl natūralių antibakterinių savybių

Galeno (garsaus romėnų gydytojo) raštuose randama nurodymų naudoti medaus pagrindu pagamintus tirpalus, tarp jų ir midų, opoms plauti ar uždegimams malšinti

Su vaistažolėmis

Būdavo maišomas su augaliniais ekstraktais, kad pagerintų jų skonį ir padėtų išgauti veikliąsias medžiagas

Pavyzdžiui, su anyžiumi, mėtomis, imbieru, kmynais

Kaip raminamoji ar stiprinanti priemonė

Silpnasis buvo duodamas ligoniams kaip tonizuojantis gėrimas, ypač tiems, kuriems buvo sunku valgyti ar kurie atsigavo po ligos

Dėl savo saldumo ir energinės vertės midus buvo laikytas maistingu ir lengvai įsisavinamu

Medus + vynas = mulsum

Nors mulsum techniškai nėra midus (tai vynas su ištirpintu medumi), jis buvo vartojamas taip pat gydomaisiais tikslais – ypač nuo peršalimo, kosulio, ar gerklės skausmo.

Kartais fermentuodavo ilgiau, kad gautų stipresnį poveikį – tai jau artėja prie midaus

 

Midus Lietuvoje

1959 metais buvo pradėtas gaminti lietuviškas midus

Aleksandras Sinkevičius užpatentavo būtent lietuvišką midų - 1972 metų lapkričio 11 dieną Lietuviško Stakliškių midaus patentas buvo išduotas Jungtinės Karalystės, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalienės Elžbietos II vardu. A. Sinkevičius sukūrė pramoninę lietuviško midaus gamybos technologiją

Stakliškėse gaminamas turi saugomą geografinę nuorodą ES, o lietuviškas midus laikomas išskirtiniu tautinio paveldo produktu

 

Midus šiuolaikiniame pasaulyje

Šiandien vėl išgyvena atgimimą. Pasikeitus vartotojų pomėgiams, midus grįžta į gėrimų rinką su naujomis skoninėmis alternatyvomis ir moderniu pateikimu. Tai neabejotinai yra gyvenimo, kultūros ir tradicijų atspindys, saugantis ilgalaikę jo reputaciją ir populiarumą. Kaip ir senovėje, šiandien vis dar turi ypatingą savo vietą ir įvaizdį

Midus vėl populiarėja

Šiandien jisai vartojamas ir kasdienėje aplinkoje, tapdamas alternatyva kitiems alkoholiniams gėrimams, tokiems kaip alus ir vynas. Midaus gamintojai, seni ir nauji, padeda atgaivinti šią gėrimo kultūrą bei tradicijas. Midaus populiarumas gali būti naudojamas kaip pavyzdys, kaip senoviški gėrimai gali prisitaikyti šiuolaikinėje rinkoje

Degustacijose ir festivaliuose

Tampa pagrindiniu elementu įvairiose degustacijose ir renginiuose. Daugelyje šalių organizuojami midaus festivaliai, kuriuose lankytojai gali ragauti įvairių rūšių midaus, susipažinti su gamybos procesais ir netgi dalyvauti gaminimo dirbtuvėse. Tokie renginiai dažnai skatina bendruomenių susibūrimą ir kultūrinius mainus

 

Midus literatūroje

Midaus gėrimo buvimas literatūroje yra gilus ir ilgalaikis

Beowulfas poemoje jį simbolizuoja kaip bendrystę, šventę ir atlygį

Skandinavų ir kitose mitologijose midus siejamas ir su dievais

Poezijoje tai gėrimas, kuris jį vartojantiems suteikia iškalbos ir išminties

 

Pabaigai

Midus – tai ne tik gėrimas, bet ir tūkstantmetė tradicija, sauganti istorijos, kultūros ir natūralių skonių paveldą. Nuo senųjų laikų iki šių dienų jis išlieka ypatingas – kaip simbolis šventės, vienybės ir meilės gamtai. Verta jį pažinti ne tik kaip gėrimą, bet ir kaip dalį mūsų kultūros tapatybės