Ožragė – viena seniausių kultūrinių žolelių ir vaistinių augalų pasaulyje, dar žinoma kaip graikiškasis dobilas fenugreek. Ji pasižymi stipriu, šiek tiek riešutus primenančiu, tačiau specifiniu aromatu, o jos sėklos yra svarbi daugelio rytietiškų patiekalų ir prieskonių mišinių dalis. Jinai naudojama ne tik virtuvėje – nuo seno vertinama dėl savo gydomųjų savybių
Ožragės kilmė ir rūšys
Kilmė
Kilusi iš:
Viduržemio jūros regiono,
Šiaurės Afrikos,
Vakarų Azijos.
Nuo senovės natūraliai paplito po visą Pietų Aziją, o šiandien auginama Indijoje, Egipte, Turkijoje, Kinijoje, Pietų Europoje ir kitur.
Rūšys
Nors egzistuoja kelios Trigonella genties rūšys, kulinarijoje ir medicinoje naudojama beveik vien tik:
Trigonella foenum-graecum – paprastoji ožragė
Augalas vertinamas tiek dėl sėklų, tiek dėl lapų
Istorija
Senovės civilizacijos
Senovės Egipte buvo naudota balzamavimui, kosmetikai ir kaip vaistinė žolelė
Graikai ir romėnai ją naudojo gyvulių pašarui (todėl lotyniškas pavadinimas reiškia „graikiškus šienus“) ir kaip gydomąjį augalą
Indijoje ajurvedoje minėta daugiau kaip 5000 metų
Arabų pasaulyje
Buvo itin vertinama kaip:
moterų sveikatą gerinantis augalas
žindymą skatinanti priemonė
prieskonis duonai, aliejams ir saldumynams
Šiuolaikinė era
Šiandien jinai ypač populiari Indijos, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos virtuvėse. Taip pat plačiai naudojama natūralios medicinos, papildų pramonėje
Botaninės savybės
Augalas
Vienmetė žolė, užauganti iki 30–60 cm
Lapai – trilapiai, panašūs į dobilo
Žiedai – smulkūs, gelsvi arba balti
Vaisius – ankštis, kurioje subręsta 10–20 kietų rusvai gelsvų sėklų
Sėklos
Tai populiariausia naudojama dalis – kietos, kvapios, turinčios kartoko skonio. Džiovinant intensyvėja kvapas, primenantis salierą, riešutus ir karamelę
Lapai
Ožragės lapai (švieži ar džiovinti) dedami į Indijos patiekalus, vadinami methi
Cheminė sudėtis
Jinai turtinga:
Saponinų (diosgeninas, kuris naudojamas hormoninių preparatų gamyboje)
Flavonoidų
Alkaloidų (trigonelinas)
Gleivių (mucilage) – gerina virškinimą
Baltymų – sėklose iki 23–30 %
Ląstelienos – ypač tirpios
Mineralų (geležies, magnio, cinko, kalcio)
Vitaminų A, B1, B3, C
Dėl šios sudėties ožragės pasižymi intensyvia biologine veikla.
Panaudojimas
Kulinarija
Ožragė yra neatskiriama:
Indų virtuvės (kariai, dhal, duonos „naan“ ar „paratha“)
Etiopijos prieskonių mišinio berbere sudedamoji dalis
Šiaurės Afrikos prieskonių harissa dalis
Turkijoje – duonai, sriuboms
Naudojamos formos:
Sėklos (skrudinamos, verdamos ar malamos)
Lapų milteliai (kasoori methi)
Daigintos sėklos (salotoms, troškiniams)
Ožragės skonis stiprus, todėl į patiekalus beriama saikingai.
Kosmetika ir parfumerija
Ožragės naudojamos:
kaukėms plaukams stiprinti,
odos priežiūros produktuose,
aromaterapijoje dėl šildančio žolinio kvapo.
Medicininis ir tradicinis naudojimas
Tradicinėse medicinose ožragę galima naudoti:
virškinimui gerinti,
energijai stiprinti,
žindymui skatinti,
cukraus kiekiui reguliuoti,
kaip priešuždegiminė priemonė.
Nauda sveikatai
1. Cukraus kiekio reguliavimas
Tirpios skaidulos gali padėti stabilizuoti gliukozės lygį po valgio.
2. Virškinimas
Gleivės padeda mažinti:
rūgštingumą,
vidurių užkietėjimą,
uždegiminius procesus žarnyne.
3. Hormonų balansui
Ožragę nuo seno naudojama:
moterų ciklo reguliavimui,
menopauzės simptomams lengvinti,
libido palaikyti.
4. Žindymui
Manoma, kad ožragės gali skatinti pieno gamybą (galaktagoginis poveikis).
5. Uždegimo mažinimas
Saponinai ir antioksidantai gali mažinti uždegiminius procesus.
6. Cholesterolio reguliavimas
Kai kurie tyrimai rodo, kad ožragės gali padėti mažinti blogojo (LDL) cholesterolio lygį.
Svarbu: ožragę vartoti atsargiai nėštumo metu (išskyrus žindymą po gimdymo), sergant hormonų sutrikimais ar naudojant vaistus cukraus kiekiui mažinti – būtina pasitarti su gydytoju.
Auginimas
Jos gana lengvai auginamos ir gali klestėti net Lietuvos klimato sąlygomis.
Auginimo reikalavimai
1. Šviesa
Mėgsta pilną saulę.
Tinka pietinė vieta.
2. Dirvožemis
Lengvas, purus, gerai drenuotas.
pH neutralus arba silpnai šarminis.
3. Sėja
Sėjama pavasarį tiesiai į dirvą.
Daigai pasirodo per 4–7 dienas.
Daiginama ir ant palangės – valgomi jauni lapeliai.
4. Laistymas
Vidutinio drėgnumo dirva.
Netoleruoja užmirkimo.
5. Augimas
Greitai augantis augalas – prinoksta per 3 mėnesius.
Lapai skinami augimo metu, sėklos – kai ankštys paruduoja.
6. Derliaus nuėmimas
Lapai džiovinami šešėlyje.
Sėklos išlukštenamos iš sausų ankščių ir laikomos sandariai.
Ožragės sėklos
Ožragių sėklos yra pagrindinė augalo vertė – tai kieti, aromatingi ir itin maistingi grūdeliai, kurie džiovinant įgauna karamelės ir riešutų aromatą. Sėklos dažnai paskrudinamos, kad pradingtų natūralus kartumas, o skonis taptų švelnesnis
Jos naudojamos prieskonių mišiniuose, kario pastose, duonoje, marinatuose, o daigintos sėklos praturtina salotas ir vegetariškus patiekalus. Dėl didelio skaidulų ir bioaktyvių junginių kiekio sėklos taip pat vertinamos natūralios medicinos ir papildų gamyboje
Įdomiausi faktai
Indija užaugina daugiau nei 80 % visų pasaulių ožragių
Ožragių buvo rasta net Tutanchamono kapavietėje, kaip vertingas balzamavimo ingredientas.
Augalas išskiria lengvą klevų sirupo aromatą – todėl kai kurie žmonės, vartojantys ožragę dideliais kiekiais, gali turėti tokio kvapo prakaitą.
Ožragės – vienos pirmųjų prieskoninių žolių, kurią žmonės pradėjo audomai kultivuoti.
Išvada
Ožragė – universali, senovinė ir ypač vertinga žolelė, kuri jungia savyje kulinarinį išskirtinumą ir platų terapinį potencialą. Tai augalas, kurį galima auginti ir namų darže, o jo sėklos ir lapai gali praturtinti tiek mitybą, tiek natūralios sveikatos priežiūros praktiką





