Midus – tai tradicinis alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant medų su vandeniu. Į mišinį dažnai dedama ir prieskonių, vaistažolių ar vaisių, kurie praturtina skonį ir aromatą. Midus yra vienas seniausių žinomų alkoholinių gėrimų pasaulyje ir dažnai vadinamas „dievų gėrimu“. Tai gėrimas, turintis itin ilgą istoriją. Graikai midų apibūdindavo kaip „dievų nektarą“, o vikingai savo epochoje mėgaudavosi midumi vėsiomis naktimis
Midus: istorija ir kilmė
Midus, senovinis gėrimas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra medus, buvo žinomas ir mėgstamas nuo seniausių laikų. Jo kilmė siejama su senovės civilizacijomis, tokiomis kaip egiptiečių, graikų ir romėnų kultūros, kur midus buvo laikomas dievų gėrimu ir naudojamas įvairiose ritualinėse ceremonijose
Archeologiniai radiniai rodo, kad midus galėjo būti gaminamas net prieš 20000 metų, o jo sugebėjimas peržengti kultūrines ir geografinės ribas liudija, kaip giliai jis įsikūrė žmonių tradicijose
Senovės egiptiečiai midų vartodavo kaip šventinį gėrimą, dažnai pateikdami jį kaip dovaną dievams
Graikų mitologijoje midus buvo laikomas Amžinybės gėrimu, kurį gėrė dievai, suteikdami jiems nepaprastų savybių
Romėnai taip pat naudojo midų įvairiose socialinėse ir religinėse šventėse, o ši praktika prisidėjo prie gėrimo išpopuliarinimo visoje Europoje
Europoje buvo populiarus tarp aristokratų. Viduramžiais midus pradėjo plisti po visą Europą, tapdamas neatsiejama įvairių kultūrų ir visuomenės dalimi
Skandinavijoje midus buvo svarbi šventinio gyvenimo dalis. Gėrimo gaminimo procesas kito ir tobulėjo, suteikdamas įvairių skonių ir stilių, kurie šiandien gelbėja midų nuo užmiršim
Gėrimas, pagamintas iš medaus, ryžių ir įvairių vaisių, Kinijoje minimas daugiau nei prieš 9 tūkstantmečius
Kas yra midaus vynas?
Midus yra alkoholinis gėrimas, gaminamas iš medaus. Žodis midus kilęs iš anglų kalbos žodžio, kuris reiškia „fermentuotas medaus gėrimas“. Nors dažnai jis dar vadinamas ir „medaus vynu“, midus iš tikrųjų nelaikomas vynu
Nors jisai žinomas dėl savo saldumo, tačiau ne visada būna saldaus skonio. Yra daugybė įvairių midaus rūšių ir skonių. Kai kurios midaus rūšys - ciseris ir melomelis - gaminamos iš medaus ir vaisių mišinio. Yra ir midaus vyno rūšių, kuriose naudojami apyniai arba miežiai, pavyzdžiui, braggot. Galima netgi rasti midaus, kur naudojamos gėlės, kurios suteikia gėrimui ypatingą skonį
Medaus mėnuo
Midus nuo seno buvo populiarus medaus vartojimo būdas. Tiesą sakant, žodis „medaus mėnuo“ gavo pavadinimą iš tradicijų, susijusių su midumi. Buvo įprasta, kad jaunavedžiai po vestuvių gerdavo midų, tikėdamiesi, kad tai padidins palikuonių susilaukimo tikimybę
Midus gali būti putojantis, neputojantis, sausas ar saldus. Gėrimo skonis skiriasi priklausomai nuo naudojamo medaus tipo ir papildomų sudedamųjų dalių. Populiarus midaus gamyboje yra ir grikių bei lauko gėlių medus
Midų galima gerti ir šiltą, kuris būtų pagardintas prieskoniais, o vasaros mėnesiais prieš pateikiant midų galima atšaldyti ar net pateikti su ledu
Kokios yra midaus rūšys?
Viena iš priežasčių, kodėl midus tokį ilgą laiką populiarus ir yra dar vertinamas, yra ta, kad galima jį parinkti iš daugybės rūšių. Kai kurios midaus rūšys:
Įprastas midus: tai paprastas midaus tipas, kur gamybai nenaudojami papildomi ingredientai. Jo skoniai gali skirtis priklausomai nuo naudojamo medaus rūšies
Putojantis midaus: šis midus yra gazuotas, kurio efektas pasiekiamas kondicionuojant butelį, kuriame jis yra laikomas
Hidromelis: lengvesnis midaus variantas, nes jis yra skiedžiamas, todėl savyje turi mažesnį alkoholio kiekį
Trumpai brandintas midus: šio midaus gaminimas trunka mažiausiai septynis mėnesius
Bochet: ypatinga midaus rūšis, kada medus dar karamelizuojamas arba deginamas prieš fermentaciją
Ilgai brandintas midus: šio tipo midus turi būti fermentuojamas ir brandinamas metų metus
Capsicumelis: aštraus skonio midus, kurį gaminant dedama čili pipirų, kas midaus skonį padaro saldų su pipirų aštrumu
Juodasis midus: midus, pagamintas iš juodųjų serbentų - tamsios spalvos sausas midus
Metheglin: buvo kalbama apie šį midų kaip užpiltą įvairiomis žolelėmis bei prieskoniais, tačiau dabar jis dažnai siejamas su bet kokiu prieskoniuotu midumi
Čiobrelių midus: midus su čiobreliais buvo labai mėgstamas Romoje. Šis midus buvo naudojamas ir maistui, ir medicinos reikmėms
Midaus gamyba
Midaus gamyba yra ilgas ir kruopštus procesas, kuris prasideda nuo pagrindinių ingredientų pasirinkimo. Šis gėrimas tradiciškai gaminamas iš trijų pagrindinių komponentų: medaus, vandens ir mielių
Medus teikia natūralų saldumą, o skirtingų rūšių medus gali įtakoti galutinį gėrimo skonį ir aromatą. Anyžių medaus skonis ir kvapas bus kitoks nei avietinio medaus
Antrasis komponentas vanduo irgi svarbus. Jis turi būti kuo švaresnis, kad neiškreiptų natūralaus medaus skonio. Distiliuotas arba filtruotas vanduo yra geriausias pasirinkimas, nes jis padeda išryškinti rafinuotas midaus savybes
Mielės, trečias komponentas, pasirinktos fermentacijos procesui, taip pat turi įtaką gėrimo charakteristikoms
Gamybos procesas
Gamybos procesas prasideda sumaišant medų su vandeniu ir mielėmis, o vėliau šis mišinys fermentuojamas tam tikrą laiką, paprastai nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Fermentacijos metu mielės maitinasi meduje esančiu cukrumi, taip sukurdamos alkoholį ir anglies dioksidą
Brandinimo etapas, kuris gali trukti net kelerius metus, taip pat yra svarbus - jis leidžia skoniui subręsti ir įgauti aromatinius skonius. Skirtingos fermentacijos ir brandinimo technikos gali papildomai paveikti galutinius midaus išvaizdą, skonį ir kvapą
Midus ir jo naudinga sudėtis
Midus pasižymi ne tik savo unikaliu skoniu, bet ir potencialiomis sveikatinimo savybėmis. Jo sudėtyje gausu naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, kurie gali teigiamai paveikti žmogaus organizmą. Midus gali turėti vitaminų B, vitaminų C, taip pat kalcio, magnio, geležies ir cinko, kurie prisideda prie organizmo funkcijų palaikymo ir stiprinimo
Rinkoje esantys tyrimai patvirtina, kad midus gali veikti kaip natūralus imuniteto stiprintojas. Dėl didelio antioksidantų kiekio jis gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimo procesais organizme. Verta paminėti, kad midus turi ir probiotinį poveikį, o kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali skatinti gerųjų žarnyno bakterijų augimą
Kaip gerti midų?
Tradicinis būdas – pateikti kambario temperatūros tulpės formos taurėje. Jis gali būti pateiktas šaltas ir karštas
Midaus naudojimas Romos medicinoje
Romoje midumi buvo gydomi įvairūs sveikatos negalavimai – nuo vidinių ir gerklės skausmų iki atvirų žaizdų. Romėnai naudodavo midų kaip skausmą malšinančius vaistus ir dėl antibakterinių savybių
Midus Lietuvoje
Stakliškėse 1959 metais buvo pradėtas gaminti lietuviškas midus. Aleksandras Sinkevičius, Lietuvos maisto technologas, užpatentavo būtent lietuvišką midų - 1972 metų lapkričio 11 dieną Lietuviško midaus patentas buvo išduotas Jungtinės Karalystės, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalienės Elžbietos II vardu. A. Sinkevičius sukūrė pramoninę lietuviško midaus gamybos technologiją
Midus šiuolaikiniame pasaulyje
Šiandien midus vėl išgyvena atgimimą. Pasikeitus vartotojų pomėgiams, midus grįžta į gėrimų rinką su naujomis skoninėmis alternatyvomis ir moderniu pateikimu. Tai neabejotinai yra gyvenimo, kultūros ir tradicijų atspindys, saugantis ilgalaikę jo reputaciją ir populiarumą. Midus, kaip ir senovėje, šiandien vis dar turi ypatingą savo vietą ir įvaizdį
Midus vėl populiarėja
Šis saldus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš medaus, vandens ir mielių, vėl traukia tiek tradicinių, tiek modernių vartotojų dėmesį. Šiandien midus ne tik yra vartojamas per šventes, bet ir kasdienėje aplinkoje, tapdamas alternatyva kitiems alkoholiniams gėrimams, tokiems kaip alus ir vynas. Midaus gamintojai, seni ir nauji, padeda atgaivinti šią gėrimo kultūrą bei tradicijas. Midaus populiarumas gali būti naudojamas kaip pavyzdys, kaip senoviški gėrimai gali prisitaikyti šiuolaikinėje rinkoje
Degustacijose ir festivaliuose
Midus tampa pagrindiniu elementu įvairiose degustacijose ir renginiuose. Daugelyje šalių organizuojami midaus festivaliai, kuriuose lankytojai gali ragauti įvairių rūšių midaus, susipažinti su gamybos procesais ir netgi dalyvauti gaminimo dirbtuvėse. Tokie renginiai dažnai skatina bendruomenių susibūrimą ir kultūrinius mainus
Midus literatūroje
Midaus gėrimo buvimas literatūroje yra gilus ir ilgalaikis. Poemoje Beowulfas midus simbolizuoja bendrystę, šventę ir atlygį. Skandinavų ir kitose mitologijose midus siejamas ir su dievais. Poezijos midus – gėrimas, kuris jį vartojantiems suteikia iškalbos ir išminties – liudija, kad midaus buvo gerbiamas senovės kultūrose