Ožragė virtuvėje ir sveikatai

Ožragė virtuvėje ir sveikatai

Ožragė – viena seniausių kultūrinių žolelių ir vaistinių augalų pasaulyje, dar žinoma kaip graikiškasis dobilas fenugreek. Ji pasižymi stipriu, šiek tiek riešutus primenančiu, tačiau specifiniu aromatu, o jos sėklos yra svarbi daugelio rytietiškų patiekalų ir prieskonių mišinių dalis. Jinai naudojama ne tik virtuvėje – nuo seno vertinama dėl savo gydomųjų savybių

 

Ožragės kilmė ir rūšys

Kilmė

Kilusi iš:

  • Viduržemio jūros regiono,

  • Šiaurės Afrikos,

  • Vakarų Azijos.

Nuo senovės natūraliai paplito po visą Pietų Aziją, o šiandien auginama Indijoje, Egipte, Turkijoje, Kinijoje, Pietų Europoje ir kitur.

Rūšys

Nors egzistuoja kelios Trigonella genties rūšys, kulinarijoje ir medicinoje naudojama beveik vien tik:

  • Trigonella foenum-graecum – paprastoji ožragė

Augalas vertinamas tiek dėl sėklų, tiek dėl lapų

Istorija

Senovės civilizacijos

  • Senovės Egipte buvo naudota balzamavimui, kosmetikai ir kaip vaistinė žolelė

  • Graikai ir romėnai ją naudojo gyvulių pašarui (todėl lotyniškas pavadinimas reiškia „graikiškus šienus“) ir kaip gydomąjį augalą

  • Indijoje ajurvedoje minėta daugiau kaip 5000 metų

Arabų pasaulyje

Buvo itin vertinama kaip:

  • moterų sveikatą gerinantis augalas

  • žindymą skatinanti priemonė

  • prieskonis duonai, aliejams ir saldumynams

Šiuolaikinė era

Šiandien jinai ypač populiari Indijos, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos virtuvėse. Taip pat plačiai naudojama natūralios medicinos, papildų pramonėje

Botaninės savybės

Augalas

  • Vienmetė žolė, užauganti iki 30–60 cm

  • Lapai – trilapiai, panašūs į dobilo

  • Žiedai – smulkūs, gelsvi arba balti

  • Vaisius – ankštis, kurioje subręsta 10–20 kietų rusvai gelsvų sėklų

Sėklos

Tai populiariausia naudojama dalis – kietos, kvapios, turinčios kartoko skonio. Džiovinant intensyvėja kvapas, primenantis salierą, riešutus ir karamelę

Lapai

Ožragės lapai (švieži ar džiovinti) dedami į Indijos patiekalus, vadinami methi

Cheminė sudėtis

Jinai turtinga:

  • Saponinų (diosgeninas, kuris naudojamas hormoninių preparatų gamyboje)

  • Flavonoidų

  • Alkaloidų (trigonelinas)

  • Gleivių (mucilage) – gerina virškinimą

  • Baltymų – sėklose iki 23–30 %

  • Ląstelienos – ypač tirpios

  • Mineralų (geležies, magnio, cinko, kalcio)

  • Vitaminų A, B1, B3, C

Dėl šios sudėties ožragės pasižymi intensyvia biologine veikla.

Panaudojimas

Kulinarija

Ožragė yra neatskiriama:

  • Indų virtuvės (kariai, dhal, duonos „naan“ ar „paratha“)

  • Etiopijos prieskonių mišinio berbere sudedamoji dalis

  • Šiaurės Afrikos prieskonių harissa dalis

  • Turkijoje – duonai, sriuboms

Naudojamos formos:

  • Sėklos (skrudinamos, verdamos ar malamos)

  • Lapų milteliai (kasoori methi)

  • Daigintos sėklos (salotoms, troškiniams)

Ožragės skonis stiprus, todėl į patiekalus beriama saikingai.

Kosmetika ir parfumerija

Ožragės naudojamos:

  • kaukėms plaukams stiprinti,

  • odos priežiūros produktuose,

  • aromaterapijoje dėl šildančio žolinio kvapo.

Medicininis ir tradicinis naudojimas

Tradicinėse medicinose ožragę galima naudoti:

  • virškinimui gerinti,

  • energijai stiprinti,

  • žindymui skatinti,

  • cukraus kiekiui reguliuoti,

  • kaip priešuždegiminė priemonė.

 

Nauda sveikatai

1. Cukraus kiekio reguliavimas

Tirpios skaidulos gali padėti stabilizuoti gliukozės lygį po valgio.

2. Virškinimas

Gleivės padeda mažinti:

  • rūgštingumą,

  • vidurių užkietėjimą,

  • uždegiminius procesus žarnyne.

3. Hormonų balansui

Ožragę nuo seno naudojama:

  • moterų ciklo reguliavimui,

  • menopauzės simptomams lengvinti,

  • libido palaikyti.

4. Žindymui

Manoma, kad ožragės gali skatinti pieno gamybą (galaktagoginis poveikis).

5. Uždegimo mažinimas

Saponinai ir antioksidantai gali mažinti uždegiminius procesus.

6. Cholesterolio reguliavimas

Kai kurie tyrimai rodo, kad ožragės gali padėti mažinti blogojo (LDL) cholesterolio lygį.

Svarbu: ožragę vartoti atsargiai nėštumo metu (išskyrus žindymą po gimdymo), sergant hormonų sutrikimais ar naudojant vaistus cukraus kiekiui mažinti – būtina pasitarti su gydytoju.

Auginimas

Jos gana lengvai auginamos ir gali klestėti net Lietuvos klimato sąlygomis.

Auginimo reikalavimai

1. Šviesa

  • Mėgsta pilną saulę.

  • Tinka pietinė vieta.

2. Dirvožemis

  • Lengvas, purus, gerai drenuotas.

  • pH neutralus arba silpnai šarminis.

3. Sėja

  • Sėjama pavasarį tiesiai į dirvą.

  • Daigai pasirodo per 4–7 dienas.

  • Daiginama ir ant palangės – valgomi jauni lapeliai.

4. Laistymas

  • Vidutinio drėgnumo dirva.

  • Netoleruoja užmirkimo.

5. Augimas

  • Greitai augantis augalas – prinoksta per 3 mėnesius.

  • Lapai skinami augimo metu, sėklos – kai ankštys paruduoja.

6. Derliaus nuėmimas

  • Lapai džiovinami šešėlyje.

  • Sėklos išlukštenamos iš sausų ankščių ir laikomos sandariai.

 

Ožragės sėklos

Ožragių sėklos yra pagrindinė augalo vertė – tai kieti, aromatingi ir itin maistingi grūdeliai, kurie džiovinant įgauna karamelės ir riešutų aromatą. Sėklos dažnai paskrudinamos, kad pradingtų natūralus kartumas, o skonis taptų švelnesnis

Jos naudojamos prieskonių mišiniuose, kario pastose, duonoje, marinatuose, o daigintos sėklos praturtina salotas ir vegetariškus patiekalus. Dėl didelio skaidulų ir bioaktyvių junginių kiekio sėklos taip pat vertinamos natūralios medicinos ir papildų gamyboje

Įdomiausi faktai

  • Indija užaugina daugiau nei 80 % visų pasaulių ožragių

  • Ožragių buvo rasta net Tutanchamono kapavietėje, kaip vertingas balzamavimo ingredientas.

  • Augalas išskiria lengvą klevų sirupo aromatą – todėl kai kurie žmonės, vartojantys ožragę dideliais kiekiais, gali turėti tokio kvapo prakaitą.

  • Ožragės – vienos pirmųjų prieskoninių žolių, kurią žmonės pradėjo audomai kultivuoti.

 

Išvada

Ožragė – universali, senovinė ir ypač vertinga žolelė, kuri jungia savyje kulinarinį išskirtinumą ir platų terapinį potencialą. Tai augalas, kurį galima auginti ir namų darže, o jo sėklos ir lapai gali praturtinti tiek mitybą, tiek natūralios sveikatos priežiūros praktiką